Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΘΑΡΡΟΣ

της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Θάρρος
Εβδομαδιαία Εφημερίς Δυτικής Μακεδονίας.
(σήμερα: Καθημερινή εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας)
Κοζάνη, 14/3/1960 μέχρι σήμερα.
Ιδρυτής, εκδότης και διευθυντής: Χρήστος Παπαστεριάδης (14/3/1960-31/5/1990).
Μετά την αποχώρηση του Παπαστεριάδη από την ενεργό δράση το 1990 η έκδοση μεταβιβάστηκε στην
ΕΚΔΟΤΙΚΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΟΜΗΛΗΣ Α.Ε.

Το 1960 ο Χρήστος Παπαστεριάδης από τα Τρίκαλα ξεκινά στην Κοζάνη την έκδοση του ΘΑΡΡΟΥΣ, της μακροβιότερης σήμερα μεταπολεμικής εφημερίδας της πόλης, μετά τη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Ιωάννου Ζηκόπουλου, που κυκλοφορούσε ήδη σε εβδομαδιαία βάση από το 1950. Αν και η νέα εφημερίδα ξεκινάει την πορεία της ως εβδομαδιαία, σύντομα, μετά από κυκλοφορία ενός έτους, μετατρέπεται σε ημερήσια, με νέα αρίθμηση φύλλων και καθημερινή, εκτός Δευτέρας, κυκλοφορία, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα και μία θέση ανάμεσα στις πρώτες ημερήσιες μεταπολεμικές εφημερίδες στο νομό Κοζάνης και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.



Με ένα σύντομο μονόστηλο στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου του εβδομαδιαίου αρχικά ΘΑΡΡΟΥΣ ο εκδότης και δημιουργός του Χρήστος Παπαστεριάδης αποδίδει την έκδοση της νέας εφημερίδας σε μία απαίτηση των καιρών. «Ήτο απαίτησις της προόδου, απαίτησις του πολιτισμού, απαίτησις της δημιουργίας», αναφέρει και υπόσχεται πως η εφημερίδα του, τηρώντας πάντα τους κανόνες της ευθύτητας, της αντικειμενικότητας και της αλήθειας θα βαδίσει σταθερά στο δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά της, με σύνθημα της πάντα το καλό του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.
Η διάταξη και η μορφή της ύλης και των περιεχομένων της ακολουθεί -κατά την εβδομαδιαία εποχή της κυκλοφορίας της- τη μορφή και τη φόρμα όλων των τοπικών εφημερίδων της εποχής. Τις σελίδες της καλύπτουν θέματα ποικίλης επικαιρότητας, τοπικού και πανελληνίου ενδιαφέροντος, απ’ όπου προερχόταν κατά κανόνα το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας, με αρκετές φωτογραφίες και φυσικά οι πάντα απαραίτητες διαφημίσεις και αγγελίες και άλλες πληρωμένες δημοσιεύσεις. Κάποιες φορές δημοσιεύει και διάφορα λογοτεχνικά κείμενα, διηγήματα ή μυθιστορήματα σε συνέχειες, αλλά και άρθρα χωρίς αποκλειστικό ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Συντάκτες ή συνεργάτες δεν αναφέρονται, παρά μόνο, όταν αυτοί υπογράφουν τα κείμενα τους, ενώ συντάκτες των ανωνύμων κειμένων, πέρα από αυτά που έστελναν οι διάφορες υπηρεσίες για ενημέρωση του κοινού, ήταν ο ίδιος ο διευθυντής και πιθανόν και κάποιοι ανώνυμοι συνεργάτες του, χωρίς να λείπει και η συχνή αναδημοσίευση άρθρων από εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, κάποιες φορές χωρίς να αναφέρεται η συμμετοχή τους. Η ποικιλία της ύλης, που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, φανερώνει ωστόσο συνεργάτες, τακτικούς ή έκτακτους και εκτός Κοζάνης και δίνει στη νέα εφημερίδα μία νεωτεριστική μορφή. Γενικά το ΘΑΡΡΟΣ, αν και δε διαφέρει σημαντικά από τις άλλες τοπικές εφημερίδες της εποχής στη μορφή, στην ύλη και στη διάταξη των σελίδων δίνει στην εφημεριδογραφία της Κοζάνης της δεκαετίας του 1960 μία νέα ώθηση και πιθανόν και ένα νέο, πιο σύγχρονο πρόσωπο.
Το 1961 μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας, το ΘΑΡΡΟΣ εγκαταλείπει την εβδομαδιαία περιοδικότητα και γίνεται ημερήσιο, μία από τις πρώτες και η μακροβιότερη σήμερα ημερήσια εφημερίδα της μεταπολεμικής Κοζάνης. Με νέα αρίθμηση φύλλων, που ξεκινά από το πρώτο ημερήσιο φύλλο της 8ης/1/1961, κυκλοφορεί πλέον καθημερινά, εκτός Δευτέρας, έχοντας ήδη συμπληρώσει 43 εβδομάδες συνεχούς κυκλοφορίας και παρουσίας. Στη διάταξη και στη μορφή της ύλης ακολουθεί τη μέχρι τώρα πορεία της με τέσσερις ή δύο σελίδες και περισσότερες (6 ή 8) την Κυριακή. Πιθανόν η σκέψη καθημερινής κυκλοφορίας να υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του εκδότη της και ο ένας χρόνος να χρησιμοποιήθηκε, πέρα από τη γνωριμία με το αναγνωστικό κοινό και για την επίλυση κάποιων σημαντικών προβλημάτων, που θα δημιουργούσαν άλλα εμπόδια και θα ανέκοπταν την πορεία της καθημερινής κυκλοφορίας της, αν δεν απασχολούνταν από την αρχή με την επίλυση τους.
Με αυτή τη μορφή και περιοδικότητα και κάτω από τις «διαταγές» του πάντα αεικίνητου Παπαστεριάδη το ΘΑΡΡΟΣ θα συνεχίσει την πορεία του για τα επόμενα 29 χρόνια. Το 1990 ο Παπαστεριάδης αποσύρεται (απεβίωσε: 1992), μεταβιβάζοντας την εφημερίδα στον εκδότη Ιωάννη Κορομήλη στην Κατερίνη, εκδότη εκεί του Ολύμπιου Βήματος. Διευθυντής στη νέα αυτή περίοδο αναλαμβάνει ο Ανδρέας Δ. Παπαθανασίου και μετά τη συνταξιοδότησή του ο Ξενοφών Μπαραλιάκος και διευθυντής σύνταξης κατά τα έξι πρώτα χρόνια ο Γ. Παναγιωτίδης και από το 1996 και έπειτα ο Δημήτρης Κατσογιάννης. Κυκλοφορεί σε μεγάλο σχήμα (39x57), οχτασέλιδο και ασπρόμαυρο και από το 1998 με έγχρωμη την πρώτη και την τελευταία σελίδα.
Σήμερα το ΘΑΡΡΟΣ κυκλοφορεί καθημερινά (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή), ως μέλος της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΟΜΗΛΗΣ Α.Ε., 12σέλιδη, σε μεγάλο σχήμα όπως πάντα, με προσωπική σελίδα στο internet (www.tharos.gr) και τρίμηνη έκδοση περιοδικού ποικίλης ύλης και επικαιρότητας (ΘΗΤΑ), που διανέμεται δωρεάν μαζί με την εφημερίδα. Οι αγγελίες καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου την προτελευταία σελίδα κάθε φύλλου, φιλοξενώντας και τις πάντα απαραίτητες διαφημίσεις και τις γνωστές πληρωμένες δημοσιεύσεις. Συνεχίζει να κυκλοφορεί, έχοντας ήδη συμπληρώσει 52 χρόνια ζωής και περισσότερα από 14.000 φύλλα.
Η έκδοση του ΘΑΡΡΟΥΣ τον Μάρτιο του 1960 από έναν δραστήριο και δυναμικό νεαρό δημοσιογράφο, τον Χρήστο Παπαστεριάδη, έδωσε μία άλλη, νεωτεριστική πνοή στην εφημεριδογραφία του νομού Κοζάνης. Η θερμή αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό, η καθιέρωση του στα ειδησεογραφικά δρώμενα της πόλης και η συνεχής μέχρι σήμερα έκδοση και κυκλοφορία του το κατατάσσει δίκαια μέσα στις πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Κοζάνη, Μάρτιος 2012



ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
• Αρχείο εφημερίδας ΘΑΡΡΟΥΣ.
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Μανώλη Κανδυλάκη. Εφημεριδογραφία (και περιοδικά) της Μακεδονίας και Θράκης. UNIVERSITY STUDIO PRESS/ΕΚΦΡΑΣΗ. Θεσσαλονίκη 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου