Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ… ΕΘΙΣΜΟ


Όλοι ξέρουμε ότι μία κουταλιά παγωτό ποτέ δεν είναι αρκετή, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων μπορεί να είναι εξίσου εθιστικό με τα… ναρκωτικά!
Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Όρεγκον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λαχτάρα για παγωτό είναι εφάμιλλη με αυτήν που αναπτύσσουν οι τοξικομανείς. Ανακάλυψαν ακόμα πως όταν τρώμε παγωτό, ενεργοποιούνται τα ίδια κέντρα με αυτά που «ανάβουν» όταν κάποιος παίρνει κοκαΐνη. Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δίνουν βάρος σε προγενέστερες μελέτες οι οποίες είχαν δείξει πως μπορούμε να νιώσουμε εξαρτημένοι από ορισμένα τρόφιμα.
«Τα πλούσια σε ζάχαρη και λίπη τρόφιμα φαίνεται ότι αλλάζουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, μειώνοντας προοδευτικά το αίσθημα της επιβράβευσης», λέει ο δρ Κάιλ Μπέργκερ, που συνυπογράφει τη νέα μελέτη. «Ανάλογη μείωση παρατηρούμε και στους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι όσο πιο συχνά κάνουν χρήση, τόσο λιγότερη ευχαρίστηση αποκομίζουν από αυτήν. Η αντοχή αυτή πιστεύεται ότι αυξάνει τη χρήση -ή εν προκειμένω την κατανάλωση της τροφής- επειδή ο χρήστης/καταναλωτής προσπαθεί να αποκομίσει την ευχαρίστηση που βίωνε τον πρώτο καιρό».
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 151 φυσιολογικού βάρους εφήβους, ηλικίας 14 και 16 ετών, οι οποίοι κατανάλωσαν μιλκ σέικ σοκολάτας παρασκευασμένο με παγωτό. Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τους εφήβους για να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειές τους και να μάθουν εάν παρουσίαζαν λαχτάρα για κάποια τρόφιμα. Οι έφηβοι υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου την ώρα που έβλεπαν την φωτογραφία ενός μιλκ σέικ και την ώρα που το έτρωγαν. Η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής, η οποία απεικονίζει ποια τμήματα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή κάνουμε κάτι. Όλοι οι έφηβοι είχαν εντονότερη εγκεφαλική αντίδραση, όταν έτρωγαν το αληθινό μιλκ σέικ, αλλά η ευχαρίστηση σε όσους συνήθιζαν να τρώνε συστηματικά παγωτό ήταν εμφανώς μικρότερη. Το επακόλουθο ήταν ότι θα έπρεπε να φάνε πολύ περισσότερο μιλκ σέικ για να αποκομίσουν την ίδια ευχαρίστηση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι έτρωγαν σποραδικά παγωτό.
Ο δρ Μπέργκερ εξήγησε πως η ίδια αντίδραση παρατηρείται και στους τοξικομανείς επειδή, παρά την αυξημένη λαχτάρα, ο εγκέφαλός τους έχει συνηθίσει τα ναρκωτικά και έτσι δεν μπορεί να τα ευχαριστηθεί όσο παλαιότερα. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος παράγει χαμηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας ντοπαμίνη, πρόσθεσε.


http://www.otherside.gr/2012/03/pagwto-prokalei-ethismo/#ixzz1pVeJkfH1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου