Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


Αυτό το άστρο θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως παλιότερα ήταν 320 φορές πιο μεγάλο σε μάζα από τον ήλιο.
Την κωδική ονομασία R136a1 φέρει το άστρο το οποίο βρέθηκε στο κέντρο ενός αστρικού σμήνους στο Νεφέλωμα της Ταραντούλας, 165.000 έτη φωτός απόσταση από το δικό μας γαλαξία. Οι αστρονόμοι εντυπωσιάστηκαν από τη φωτεινότητα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πίστευαν πως υπάρχουν τέτοια επίπεδα.
Σε ένα σημείο όπου πυκνά νέφη σκόνης και αερίων καταρρέουν και δημιουργούν πυκνότερους σχηματισμούς εντοπίστηκε το R136a1. Αποτέλεσμα αυτών των σχηματισμών είναι γέννηση πελώριων άστρων που «καίνε» σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αέριά τους λίγο πριν γίνουν εκρήξεις σουπερ-νόβα.
Επιπλέον, δύο φορές βαρύτερο είναι το συγκεκριμένο άστρο από τα υπόλοιπα και έχει 10 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα από τον ήλιο όπως και 30 φορές μεγαλύτερη ακτίνα. Γύρω του υπάρχουν και άλλα άστρα με θερμοκρασία άνω των 40.000 βαθμών Κελσίου, το οποίο σημαίνει 7 φορές περισσότερη ζέστη από ότι ο ήλιος.
Μολαταύτα, τα άστρα αυτά έχουν ασαφή περίμετρο και σεβαστή ποσότητα υλικών χάνεται λόγω των ανέμων. Σίγουρο, επίσης, θεωρούν οι επιστήμονες πως γύρω από το R136a1 δεν περιφέρεται κανέναν πλανήτης με τη σκέψη ότι τα άστρα δεν ζουν πολύ με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να δημιουργηθούν πλανήτες στην περιφέρειά τους.
«Ακόμα όμως κι αν υπήρχαν πλανήτες, δεν θα υπήρχαν αστρονόμοι πάνω σε αυτούς, γιατί ο νυχτερινός ουρανός τους θα ήταν σαν μέρα εξαιτίας της λαμπρότητας του ήλιου τους», είπε ο καθηγητής αστροφυσικής Πολ Κράουδερ.
Ωστόσο, τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν αστρονόμοι υποστηρίζοντας πως πιθανόν να πρόκειται για δύο άστρα και να τα μπέρδεψαν σε ένα.
Στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας παρουσιάστηκε η ανακάλυψη η οποία έγινε επιστήμονες του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην Χιλή, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής Πολ Κράουδερ του πανεπιστημίου του Σέφιλντ.


http://www.otherside.gr/2010/07/anakalyfthike-to-megalytero-astro-tou-diastimatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου