Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

«ΤΡΥΠΗΣΕ» Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ!

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΡΧΕΙΟ

Η τεράστια τρύπα που εμφανίστηκε στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, το 2011, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο, πυροδοτώντας έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί το φαινόμενο να επαναληφθεί και μάλιστα ίσως σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση.
Το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα δρα ως προστατευτική ασπίδα έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας που συνδέεται με καρκίνους του δέρματος και καταρράκτη. Από τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες καταγράφουν κάθε καλοκαίρι μια τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική στη βάση του πλανήτη μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τρύπες είχαν τόσο μεγάλη έκταση που κάλυπταν ολόκληρη την ήπειρο και εκτείνονταν μέχρι και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Κάτω από ακραίες συνθήκες, μπορεί να καταστραφεί έως και το 70% του στρώματος του όζοντος, που αποκαθίσταται στη συνέχεια εντός κάποιων μηνών.
Η αντίστοιχη τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, όμως, ήταν πάντοτε πολύ μικρότερη, μέχρι τον Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς, όταν ένας συνδυασμός ισχυρών ανέμων κι ενός χαμηλού βαρομετρικού στην ατμόσφαιρα δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να προκύψουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature», η τρύπα έχει ανοίξει πάνω από τη βόρεια Ρωσία, από περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται οι κάτοικοί τους να έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.
Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η χημική καταστροφή του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική ήταν το 2011, για πρώτη φορά από τότε που τηρείται αρχείο, σε ανάλογα επίπεδα με την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική. Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο, η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική να παρατηρείται στο εξής σε τόσο υψηλά επίπεδα και πολύ χειρότερα να επεκταθεί.


http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/10/blog-post_323.html#ixzz1Zuc3vByz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου