Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ «ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ» ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ


Οι περισσότεροι από εμάς όταν ξυπνάμε θυμόμαστε πολύ λίγα πράγματα από τα όνειρα που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον καθώς επιστήμονες υποστηρίζουν πως σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε υπολογιστές για να «βλέπουμε» τι ονειρευτήκαμε ή ακόμα και να εγγράψουμε τα όνειρά μας για να τα παρακολουθήσουμε την επόμενη μέρα!
Ψυχίατροι του Ινστιτούτου Max Planck του Μονάχου πιστεύουν πως οι σαρωτές εγκεφάλου μπορούν να «κοιτάξουν» μέσα στα όνειρα των «lucid dreamers», δηλαδή των ανθρώπων που μπορούν να ελέγξουν τα όνειρά τους (lucid dream-συνειδητό όνειρο) και πως τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα όσον αφορά στο «διάβασμα» της σκέψης μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου.
Οι επιστήμονες απέδειξαν, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως οι σαρώσεις των ονείρων των «lucid dreamers» ήταν ίδιες με τις σαρώσεις του εγκεφάλου τους όταν έκαναν το ίδιο πράγμα ενόσω ήταν συναισθανόμενοι. Το πείραμα είχε ως εξής: οι «lucid dreamers» συμφώνησαν να κουνούν τα μάτια τους και τα χέρια τους για να δείξουν στους ερευνητές πως τη στιγμή που «ελέγχουν» το όνειρό τους, ονειρεύονται πως σφίγγουν ένα χέρι. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν αυτά τα άτομα και με μαγνητικούς τομογράφους αλλά και με φασματοσκόπια για να δουν τις «απεικονίσεις» της θερμότητας μέσα στα κεφάλια τους, οι οποίες δείχνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Οι σαρώσεις έδειξαν πως υπάρχει πανομοιότυπη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έσφιγγαν ένα πραγματικό χέρι και όταν έσφιγγαν ένα «ονειρικό» χέρι.
Μέχρι τώρα τα πειράματα έχουν συναντήσει αρκετές δυσκολίες αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να «διαβάσουν» στο μέλλον τα όνειρα των ανθρώπων

http://www.mediagate.gr/Technologia/item/7714-Ena-vima-pio-konta-sto-na-diavazoyme-ta-oneira-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου