Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Η ιστορία της Αυστραλίας και των Αβοριγίνων ξαναγράφεται από την αρχή, ύστερα από την παρατήρηση εκατοντάδων τοιχογραφιών που ζωγραφίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ανακαλύφθηκαν σε περίπου 100 διαφορετικά σπήλαια της χώρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως να πρόκειται για την πιο μακροχρόνια και ωραιότερη καταγραφή της ζωής στον κόσμο.
Οι Αυστραλοί ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν στους τοίχους πριν από 15.000 χρόνια και επέστρεφαν συχνά για να καταγράψουν τις εξελίξεις έως και πριν από 50 χρόνια.
Ομάδα επιστημόνων σε πρόσφατη αποστολή στο Γουέλινγκτον Ρέιντζ κατέγραψε 81 εικόνες διαφόρων πλοίων, από εμπορικά πλοία που μετέφεραν αγγεία από την Ινδονησία έως κανό και βρετανικά πλοία του 19ου αιώνα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Οι εικόνες αυτές ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η ήπειρος υπήρξε απομονωμένη και ότι στο μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε καθόλου ξένους επισκέπτες μέχρι που έφτασαν οι Βρετανοί με τον Πρώτο Στόλο το 1788.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες, οι άνθρωποι της Βόρειας Αυστραλίας συναλλάσσονταν εμπορικά μέσω θαλάσσης με την Ασία και την Ευρώπη εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν την άφιξη των Βρετανών.
Επίσης, δίπλα στις αρχαίες απεικονίσεις του -εξαφανισμένου θηλαστικού- λύκου της Τασμανίας και των καγκουρό υπάρχουν εικόνες που τεκμηριώνουν τις εφευρέσεις του σύγχρονου κόσμου- ένα αυτοκίνητο, μια ρόδα ποδηλάτου, ένα δίπλανο αεροσκάφος και ένα τουφέκι, καθώς και πορτρέτα ενός ιεραπόστολου κι ενός καπετάνιου.
«Μοιάζει να είναι μια περιοχή-κλειδί, όπου οι άνθρωποι πήγαιναν ξανά και ξανά, για να προσθέσουν στην τέχνη για περισσότερα από χιλιάδες χρόνια κι εκατοντάδες γενιές», είπε την περασμένη βδομάδα ο αρχαιολόγος Πολ Τέικον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ. Και προσέθεσε: «Η περιοχή είναι εκπληκτική. Μέσα σε λίγε μέρες βρήκαμε 100 μη καταγεγραμμένες τοποθεσίες κι εμείς έχουμε απλώς ξύσει την επιφάνεια».

Πηγή: Έθνος


http://pneymatiko.wordpress.com/2008/10/06

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου