Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ, ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Για τον υπόλοιπο πλανήτη ήταν ένας πρωτοπόρος, ήρωας για την ανθρωπότητα και το απόλυτο προπαγανδιστικό όπλο της Ε.Σ.Σ.∆. Όμως για την οικογένειά του ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ακριβώς σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια, ήταν μια ποιητική ψυχή που είχε πάθος για τα έργα του Πούσκιν και του Σεν Εξιπερί και λίγο πριν από την πτήση του έγραψε μια επιστολή στη σύζυγό του όπου την παρότρυνε να µη μείνει μόνη της εάν εκείνος δεν επέστρεφε από το Διάστημα. Καθώς σε όλη τη Ρωσία γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο κοσμοναύτη, η μεγάλη κόρη του Ελένα μιλώντας στο ραδιόφωνο του B.B.C. έδωσε μια συναρπαστική εικόνα για την προσωπικότητα του Γκαγκάριν ο οποίος δεν ήξερε τι σημαίνει «εσωτερικός πόνος», ήταν τόσο πειθαρχηµένος σωματικά και πνευματικά που όταν έλεγε ότι θα κοιμηθεί για 40 λεπτά ξυπνούσε ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε µόνος του, ενώ παρ’ ότι πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της ιστορικής του πτήσης, δεν τις αφηγήθηκε ποτέ στην οικογένειά του για να μην στεναχωρηθούν -τις έμαθαν πολύ αργότερα από τα ντοκουμέντα που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ήθελε να επιστρέψει στο Διάστημα, να ξαναπετάξει επειδή «η πρώτη πτήση δεν του έφτασε, ήταν µόνο 108 λεπτά, του φάνηκε πολύ γρήγορη.
Ήθελε να συνεχίσει να πετά». Τον ενδιέφερε και η κατασκευή διαστημοπλοίων, σπούδασε στην ακαδημία Ζουκόφσκι και μάλιστα πρότεινε ένα είδος διαστημικού λεωφορείου παρόμοιου µε εκείνου που έφτιαξαν αργότερα οι Αμερικάνοι. «Ήταν στεναχωρημένος όμως που δεν τον διάλεξαν για άλλη διαστημική πτήση».
Η Ελένα, που ήταν μόλις δύο χρονών όταν ο Γκαγκάριν εκτοξεύθηκε στο Διάστημα, περιγράφει πως το γεγονός ότι η περιοχή όπου έμενε µε τους γονείς του ως παιδί, το Σµολένσκ, ήταν από τις πρώτες που κατέλαβαν οι Γερμανοί στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο -οι οποίοι έδιωξαν την οικογένεια Γκαγκάριν από το σπίτι τους και εκείνοι αναγκάστηκαν να ζουν επί τρία χρόνια σε ένα παράπηγμα στον κήπο- οδήγησε τον Γιούρι να γίνει φανατικός αναγνώστης της Ιστορίας. «Ήταν περίεργος, τον ενδιέφεραν τα πάντα, ήξερε κάθε λεπτομέρεια για μεγάλες μάχες όπως εκείνη του Μποροντίνο και πάντα µε εντυπωσίαζε µε τις γνώσεις του», θυμάται η Ελένα. Όμως τον μάγευε και η λογοτεχνία. «Ήξερε απ’ έξω σχεδόν όλα τα έργα του Πούσκιν, του Τβαρντόφσκι και του Ιβακόσφσκι -ποίηση συνδεδεμένη µε τον πόλεμο. Του άρεσε ο Λέρµαντοφ και ο Σεν Εξιπερί, μάλιστα όχι µόνο ο «Μικρός πρίγκιπας», αλλά ιδιαίτερα η «Νυχτερινή πτήση». Μας διάβαζε τα βιβλία µε στεντόρεια φωνή».
Λίγο πριν επιβιβαστεί στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ» στις 12 Απριλίου 1961, είπε στη γυναίκα του ότι η πτήση θα γίνει μερικές ημέρες αργότερα για να την προστατεύσει από την αγωνία, ενώ έγραψε και ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα επειδή πίστευε ότι δεν θα επέστρεφε, όμως τελικά δεν της το έδωσε, αλλά το βρήκε εκείνη έπειτα από χρόνια. Σε αυτό την προέτρεπε να ξαναπαντρευτεί και να προσέχει τα παιδιά». Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την επιστροφή του από το Διάστημα μέχρι τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 34 ετών, ο Γκαγκάριν κουράστηκε, σύμφωνα µε την κόρη του, να αφηγείται την ιστορία του -προτιμούσε να μιλά για τα παιδικά του χρόνια και τον πόλεμο...

«O ΓΙΟΥΡΙ ΕΠΙ 10 ΛΕΠΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΝΕΚΡΟΣ»
Η διάρκειας 108 λεπτών πρώτη πτήση του ανθρώπου στο Διάστημα, ακριβώς πριν από 50 χρόνια, άνοιξε νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα και μετέτρεψε εν μια νυκτί τον γιο ενός αγρότη, τον Γιούρι Γκαγκάριν, σε έναν από τους ήρωες του 20ού αιώνα. «Για µένα όλη η ζωή ήταν μια τέλεια στιγμή», έλεγε αρκετό καιρό μετά ο Γκαγκάριν, ο οποίος εκτοξεύθηκε µε το διαστημόπλοιο Vostok από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 12 Απριλίου 1961. Σήμερα απ’ άκρη σε άκρη της Ρωσίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για εκείνη τη μεγάλη επιτυχία, ενώ το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα άκρως απόρρητα έγγραφα προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες ότι ο Γιούρι δολοφονήθηκε επτά χρόνια αργότερα σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα.
Οι μεγαλύτεροι εορτασμοί όμως γίνονται σήμερα στο Σταρ Σίτι, την πόλη που δημιουργήθηκε στα περίχωρα της Μόσχας για να φιλοξενήσει τα µέλη του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και όπου ακόμα εκπαιδεύονται κοσμοναύτες. Όπως θυμάται ο βετεράνος δημοσιογράφος Βλαντίµιρ Γκουµπάρεφ από τις διηγήσεις τού κοσμοναύτη, «ο Γιούρι επί 10 λεπτά στη διάρκεια της πτήσης του νόμιζε ότι ήταν νεκρός. Η πτήση ήταν απίστευτα δύσκολη και απολύτως ηρωική. Τότε οι περισσότεροι πίστευαν ότι εάν ένας άνθρωπος πάει στο Διάστημα θα τρελαθεί». Το Vostok αντιμετώπισε προβλήματα κατά την κάθοδό του και το σώμα του Γκαγκάριν δέχθηκε πολλά G -δύο µε τρεις φορές περισσότερα από αυτά που αισθάνονται οι σημερινοί αστροναύτες. Στη δημοσιότητα δόθηκε και ένα σημείωμα προς την οικογένειά του που είχε αφήσει ο Γκαγκάριν σε περίπτωση που δεν επέστρεφε από την αποστολή.
«Εάν συμβεί κάποιο δυστύχημα μην αναλωθείτε στο πένθος. Η ζωή είναι ζωή και κανείς δεν είναι ασφαλής -ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον πατήσει ένα αυτοκίνητο» έγραφε.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4626274&ml=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου