Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Κοζάνη, 20 Μαΐου 2010


Αξιότιμε κύριε Βασιλόπουλε, καλή σας μέρα!
Ονομάζομαι Κατερίνα Μάτσου και επικοινωνώ μαζί σας από την Κοζάνη. Αφορμή της επικοινωνίας μας στάθηκε το βιβλίο σας, πόνημα δικό σας και του εκλεκτού συνεργάτη σας κου Δημήτρη Πετρόπουλου, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Το απέκτησα πρόσφατα και ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του μέσα σε δύο μόλις μέρες! Οι ιστορίες του άλλωστε δε σε αφήνουν να τις προσπεράσεις με μια απλή ανάγνωση και μόνο. Όχι μόνο λόγω πρωτοτυπίας θεμάτων. Λόγω πρωτοτυπίας μελέτης και ανάδειξης άγνωστων και ξεχασμένων στιγμών τους.
Ήμουν πάντα φανατική θαυμάστρια της εκπομπής σας και φροντίζω να την παρακολουθώ κάθε εβδομάδα. Είναι κάτι διαφορετικό στην ελληνική τηλεόραση, που τα τελευταία χρόνια, σε ιδιωτικά κατά κύριο λόγο, αλλά πλέον και στα κρατικά κανάλια, κατακλύζεται από μία πλειάδα εκπομπών «εύκολων». «Εύκολων» στην κατανόηση από το τηλεοπτικό κοινό. Ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια, μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης του, δε θέλει να κουράζει το μυαλό του, όπως δε θέλει και να θυμάται λάθη του παρελθόντος. Άρα επιβραβεύει τις εκπομπές που κάνουν αυτό τον κόπο με χαμηλή θεαματικότητα και οι υπεύθυνοι σε κάθε σταθμό, σαν καλοί επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται για την ακροαματικότητα των επιχειρήσεων τους πάνω απ’ όλα, κρίνουν καλό να τις κόψουν. Και μάλλον κάτι τέτοιο πρέπει να κάνουν. Η εκπομπή σας κατάφερε να προσπεράσει αυτό το σκόπελο. Με την απλή και ρέουσα γλώσσα που χρησιμοποιεί καταφέρνει να φέρει το κάθε θέμα πιο κοντά στο μέσο τηλεθεατή. Να το κάνει πιο απλό, πιο κατανοητό, παρά την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Να αλλάζει από ένα βαρύ και δύσκολο θέμα σε κάτι πιο ανάλαφρο και καθημερινό, όπως και τα κεφάλαια του βιβλίου σας άλλωστε. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Είμαι κι εγώ δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο. Μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύετε τα θέματά σας και θα ήθελα κάποια στιγμή στην καριέρα μου να κάνω μια εκπομπή σαν ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Θέματα υπάρχουν και στην επαρχία, με δουλειά και λίγη τύχη παρέα βρίσκεις ό,τι ψάχνεις. Το θέμα είναι να βρεις και κάποιον εργοδότη που θα σε βοηθήσει και θα συνδράμει στην έρευνα σου. Και στην Κοζάνη τουλάχιστον αυτό είναι λίγο δύσκολο. Τρία χρόνια πριν παρουσίαζα κάποια εκπομπή λόγου σε τοπικό κανάλι και παραπονέθηκα κάποια στιγμή στον εργοδότη μου ότι οι τεχνικοί δεν προσέχουν κατά το μοντάζ. Κι εκείνος απλά μου είπε: «Τι τα ψάχνεις όλα αυτά; Πάρε εκεί μια συνέντευξη, είσαι καλή στις συνεντεύξεις και τελείωνε. Νομίζεις θα το σκεφτεί κανείς, όταν το δει»; Ελπίζω να μην αντιμετώπισαν και να μην αντιμετωπίσουν ποτέ με την ίδια «ελαφράδα» ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Και ελπίζω να συνεχίσετε τη δουλειά σας με το ίδιο μεράκι και την ίδια δύναμη και κάποια στιγμή να κρατήσουμε στα χέρια μας και ένα δεύτερο τόμο με ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Εμείς, θα παρακολουθούμε με πάθος κάθε νέα εκπομπή. Και αλίμονο στο κανάλι που δε θα θελήσει να την συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του!

Με σεβασμό και εκτίμηση
Κατερίνα Μ. Μάτσου
δημοσιογράφος


Υ.Γ. Έχω την τιμή να είμαι φίλη σας και στο facebook και χάρηκα ιδιαίτερα όταν αποδεχτήκατε την αίτηση φιλίας που σας είχα κάνει. Όπως θα χαρώ και αν σας συναντήσω στην Κοζάνη και παρουσιάσετε και εδώ το βιβλίο σας. Προσπαθώ να πείσω κάποιους υπεύθυνους να το οργανώσουν. Αν μπορώ να σας βοηθήσω σε κάτι θα με βρείτε στο τηλέφωνο: 6978342446.

1 σχόλιο: