Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΚΑΪΜΗ

Κατερίνας Μάτσου
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ…
(Βραβείο μυθιστορήματος 2008 Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών)

Η Κατερίνα Μάτσου, Κοζανίτισσα εκ πατρός, Βοϊώτισσα εκ μητρός (από το Ντόλο), είναι δημοσιογράφος που πολλές φορές στο παρελθόν έδωσε δείγματα της ευσυνείδητης δημοσιογραφικής δουλειάς της.
Με το μυθιστόρημα αυτό όμως έκαμε την πρώτη επίσημη και θα έλεγε κανείς δυναμική παρουσία της και στο χώρο της λογοτεχνίας. Είναι από τους λίγους εκείνους λογοτέχνες που εμφανίζονται στην λογοτεχνία ξαφνικά και δυναμικά. Κάτι τέτοιο συνέβη και παλαιότερα και με τον αείμνηστο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, επίσης Κοζανίτη, που σε κάποια ηλικία από το χώρο των πολιτικών δοκιμίων «εισπήδησε» στο χώρο της Ιστορίας και της λογοτεχνίας. Και μας ξάφνιασε.
Το μυθιστόρημα αυτό της Κατερίνας Μάτσου είναι, όπως γράφει στον προλογικό χαιρετισμό του ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης και τώρα Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γ. Δακής, «μια φανταστική ιστορία, ένα ταξίδι στο όνειρο και στο αδύνατο…». Είναι, θα λέγαμε, μια γοητευτική περιπλάνηση «σε μια πόλη χωρίς ιστορία» και μάλιστα σε μια εποχή που η μυθιστοριογράφος δεν έζησε. Είναι, σε τελευταία ανάλυση, μια περιπλάνηση, που ξεκινάει από μιαν ευχή και που τελικά γεμίζει ψυχικά τη μυθιστοριογράφο και ελευθερώνει τις λέξεις και τις εικόνες που ένιωθε πρωτύτερα να την κατακλύζουν. Και μαζί της η περιπλάνηση αυτή γοητεύει και τον αναγνώστη.
Το μυθιστόρημα της Κατερίνας Μάτσου, καλογραμμένο, πλούσιο σε εικόνες και άλλα και εκφραστικά μέσα, είναι μια απόδειξη ότι και μια φανταστική ιστορία στα χέρια ενός δεξιοτέχνη μπορεί να γίνει ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, που όταν τελειώνεις την ανάγνωσή του, αισθάνεσαι πως η φανταστική αυτή περιπλάνηση σου χάρισε ένα ταξίδι στο χρόνο. Ότι «η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι» και ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν», όπως θα έλεγε ο Κων. Καβάφης. Ευλογημένα όχι μόνο τα παραμύθια που γλυκαίνουν τη ζωή μας με το ψέμα τους, αλλά και τα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν με τη φαντασία και γλυκαίνουν τη ζωή μας με το όνειρο.
Με το μυθιστόρημα αυτό η συμπατριώτισσα μας Κατερίνα Μάτσου πολιτογραφείται πια επίσημα στο χώρο της λογοτεχνίας. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο πράγμα να κερδίσεις στο ξεκίνημα ένα πανελλήνιο βραβείο και να σου γίνει ευμενέστατη κριτική από καταξιωμένους φιλολόγους και συγγραφείς όπως η Τάσα Σιόμου, ο Μιχάλης Πιτένης, ο Μυλωνάς Χ. Αλέξανδρος και ο Γ. Σβώλης.
Τελειώνοντας, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από τον «πρόλογο» της Κατερίνας Μάτσου: «Δεν προσπάθησα να γράψω μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Δεν προσπαθώ να εξηγήσω με κανέναν επιστημονικό ή έστω λογικό τρόπο το ταξίδι της Λήδας στο παρελθόν… Το βιβλίο αυτό θέλει απλά να αφηγηθεί μια ιστορία. Μία ιστορία ελπίζω πέρα από τις απλές και συνηθισμένες, με απρόσμενη έναρξη, εξέλιξη και απρόσμενο φινάλε…».

Αλέξανδρος Σ. Μπακαΐμης


- Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΒΟΪΑΚΗ ΖΩΗ, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011, αρ.τ. 229, σελ. 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου