Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ… ΣΑΡΔΑΜ

Πρόκειται για λεκτικό ολίσθημα όπου ο ηθοποιός, εκφωνητής ή οιοσδήποτε κοινός θνητός... γλωσσεύει την μπέρδα του και μιλάει με αναγραμματισμούς. Σαρδάμ κάνουμε όλοι και μάλιστα μερικά από αυτά είναι και απολαυστικά. Από πού όμως μας έρχεται η λέξη;
Το λήμμα οφείλεται στον παλαιό ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μαδρά, ο οποίος μονίμως μπέρδευε τις συλλαβές του. Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα πράξη αυτοσαρκασμού έπλασε την λέξη σαρδάμ, που αποτελεί αναγραμματισμό του επώνυμου του.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία, γυρίστηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μαδρά, ο οποίος γεννήθηκε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος κάνοντας έναν αναγραμματισμό του επωνύμου του έγινε Σαρδάμ. Σατιρίζοντας τον εαυτό του για τα πολλά μπερδέματα και λάθη στις λέξεις που έκανε, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σκέφτηκε να τους δώσει το όνομα του. Έτσι λοιπόν ο αναγραμματισμός του ονόματος του, μας έδωσε μια καινούρια λέξη που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους. Οι τηγανιτές πατάτες γίνονται πατατιτές τηγάνες, το ψητό κοτόπουλο γίνεται ψητόπουλο κοτό, τα σιγαρέτα Παπαστράτος γίνονται σιγαστράτος Παπαρέττα, η δε δύστυχη μανούλα μας γίνεται μουνίλα μας.
Σε αντίθεση με άλλης μορφής μαργαριτάρια, τα σαρδάμ δεν οφείλονται πάντα σε ημιμάθεια και ηλιθιότητα, αλλά σε τρακ και στην κακιά ώρα.


http://24wro.blogspot.com/2010/11/blog-post_9355.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου