Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κοζάνη, 29 Ιουνίου 2009


Αξιότιμε Δήμαρχε Κοζάνης, κύριε Πάρη Κουκουλόπουλε,
η επιστολή μου παίρνει αφορμή από τη σημερινή εκδήλωση για τον πόλεμο του ‘40, την κατοχή και την αντίσταση, αλλά και την τιμή όσων πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας. Είναι αυταπόδεικτη η τιμή που οφείλει η κάθε πόλη να αποδίδει στους δικούς της ήρωες και αναγκαία η γνώση της τοπικής ιστορίας με όλες τις μεγάλες κι απειροελάχιστες στιγμές της. Έναν τέτοιο ξεχασμένο ήρωα, που δε θα έχει την ευκαιρία να διηγηθεί τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του ’40 σήμερα στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, θα ήθελα να σας θυμίσω.
Πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Μάρκο Τριανταφύλλου, που άφησε την τελευταία ταυ πνοή στα βουνά της Αλβανίας το χειμώνα του ’40. Άφησε πίσω απαρηγόρητους τους γονείς και τις αδελφές τους και όλους τους άλλους αγαπημένους του συγγενείς, μα όλοι ήταν σίγουροι, είναι σίγουροι πως ο Μάρκος θυσιάστηκε για την ελευθερία και την τιμή της πατρίδας κι αυτό μετρίαζε κάπως τον πόνο. Δεν τον ξέχασαν ποτέ κι ακόμη και σήμερα τον θυμούνται και τον αναφέρουν με αγάπη και περηφάνια φροντίζοντας να διαφυλάξουν τη μνήμη του και για τις επόμενες γενεές.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μάη του 1995 το πατρικό του σπίτι στην περιοχή της Γιτιάς, όπου επί χρόνια ζούσε μία από τις αδελφές του, κατεδαφίστηκε και ο χώρος μετατράπηκε, με απόφαση του Δήμου Κοζάνης, σε πλατεία. Επιθυμία όλων των δικών του, ανιψιών και ξαδέλφων, είναι να δοθεί στην πλατεία αυτή το όνομα του. Το όνομα του χαμένου ανθυπολοχαγού Μάρκου Τριανταφύλλου, που θυσιάστηκε πολεμώντας για το υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας στα βουνά της Αλβανίας. Αυτή είναι η δική μας επιθυμία και η δική μας παράκληση προς το Δήμο Κοζάνης. Μία επιθυμία που δε θα της κοστίσει απολύτως τίποτα. Ίσως μόνο την ευθύνη την ονοματοθεσίας του δρόμου.
Νιώθω πως η σημερινή εκδήλωση στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας είναι μία ευκαιρία να σκεφτείτε την επιθυμία μας και δίπλα στους άλλους μικρούς ήρωες της πόλης μας να τοποθετήσετε και το Μάρκο Τριανταφύλλου. Για να αποδείξουμε πως δεν ξεχνάμε την ιστορία και τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία. Κι ίσως να μάθουμε και λίγο καλύτερα την ιστορία αυτής της πόλης. Δώστε μας την αφορμή να την ψάξουμε.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Μ. Μάτσου
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου