Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΣΤΑ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ «Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ»

Το μουσικό cd της αξέχαστης παράστασης του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού
της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, από την ICP Productions LTD και παρά την καθυστέρηση αρκετών χρόνων από την παρουσίαση του, το μουσικό cd του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού με το μουσικό δρώμενο Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ. Πρόκειται για τη μουσική θεατρική παράσταση σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Δημήτρη Λάγιου, που τα παιδιά των δύο σχολείων του Βελβεντού με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καθηγητού τους κου Μανώλη Χατζημανώλη, ανέβασαν στη σκηνή το 2001 αποσπώντας Ειδικό Βραβείο και έπαινο στους Μαθητικούς Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου, τόσο στο θέατρο, όσο και στη μουσική. Το έργο είχε παρουσιαστεί στο Βελβεντό και στην Κοζάνη, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους θεατές με την αρτιότητα και πληρότητα της δουλειάς των μαθητών -που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες- σε μία εκπληκτική παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδι και Ελλάδα.
Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ, μία μουσική ποιητική σύνθεση με θεατρική δομή, γράφτηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη το 1971, σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια και μελοποιήθηκε από το Δημήτρη Λάγιο το 1982. Οι στίχοι του ζωντανεύουν με τον πιο όμορφο τρόπο την εικόνα αυτής της χώρας «λύπης και ομορφιάς», όπως ο Ήλιος, ο αφηγητής περιγράφει την Ελλάδα. Η εμπνευσμένη μελοποίηση του Δημήτρη Λάγιου ολοκληρώνει την ομορφιά του κειμένου, που είναι πάνω απ’ όλα ένα έργο γεμάτο ήλιο, φως, θάλασσα, μνήμες και ιστορία. Ένα έργο γεμάτο Ελλάδα, που σαν το «τρελοβάπορο» ταξιδεύει στους αιώνες, αντέχοντας με αισιοδοξία βάσανα και καταστροφές, καθώς …«κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε, μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε».
Ένα έργο, που όταν πρωτοανέβηκε στη σκηνή, οι μικροί πρωταγωνιστές του, δεν ήξεραν τι τραγουδούσαν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθοδηγητής τους σ’ αυτό το ονειρικό αποτέλεσμα, καθηγητής μουσικής στα δύο σχολεία, γνωστός και για την προσωπική μουσική του πορεία κος Μανώλης Χατζημανώλης. Τα παιδιά κατάλαβαν το βαθύτερο νόημα των λέξεων, καθώς τα χρόνια περνούσαν, καθώς μεγάλωναν και γνώριζαν καλύτερα την Ελλάδα, τις ομορφιές και τα μυστικά της. Τότε αντιλήφθηκαν τι ο Ελύτης ήθελε να πει μ’ αυτούς τους στίχους και που η μουσική του Λάγιου ήθελε να οδηγήσει τις σκέψεις και το συναίσθημα τους. «Τα παιδιά του γυμνασίου τότε, τελειώνουν σήμερα το πανεπιστήμιο», είπε ο κος Χατζημανώλης, μα όλα αυτά τα χρόνια δε σταμάτησαν, μαθητές και καθηγητές, να περιμένουν ανυπόμονα την ολοκλήρωση της προσωπικής τους σφραγίδας στα μουσικά δρώμενα. Μία ολοκλήρωση που ήρθε με την κυκλοφορία του cd, που βρίσκεται πλέον στα ράφια όλων των δισκοπωλείων της χώρας (στην Κοζάνη στο δισκοπωλείο ΠΟΥΛΙΟΥ). «Ένα έργο, που ευωδιάζει Ελλάδα», όπως ο κος Χατζημανώλης, αλλά και τα παιδιά λένε. Όπως ο κάθε μελετητής του έργου του Ελύτη και του Λάγιου εύκολα διαπιστώνει.
Το cd περιέχει έξτρα πολυσέλιδο ένθετο με φωτογραφίες από την παράσταση και τις ηχογραφήσεις και επιπλέον πληροφορίες για το έργο και την προσπάθεια των παιδιών, αλλά και τους μελοποιημένους, άκρως μελωδικούς και άκρως ελληνικούς στίχους του Οδυσσέα Ελύτη. Η μουσική παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Ν.Α. Κοζάνης (επί νομαρχίας Πασχάλη Μητλιάγκα) και του Δήμου Βελβεντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου