Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο ΧΡΟΝΟΣ

της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Ο χρόνος
Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα Νομού Κοζάνης
27.10.1980
Ιδρυτής, εκδότης & διευθυντής: Νίκος Κωσταρέλλας

Το πρώτο φύλλο του ΧΡΟΝΟΥ κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου 1980, ως εβδομαδιαία αρχικά, δευτεριάτικη εφημερίδα. Δημιουργός, εκδότης και διευθυντής της ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Νίκος Κωσταρέλλας, ο οποίος με πάθος ξεκινάει την έκδοση της εφημερίδας του σ’ έναν τόπο με πλούσιο εφημεριδιακό παρελθόν, αλλά ελλιπές παρόν, αφού την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν στην Κοζάνη μόνο δύο τοπικές εφημερίδες, το ημερήσιο ΘΑΡΡΟΣ και η εβδομαδιαία ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Όπως αναφέρεται στο εναρκτήριο άρθρο του πρώτου φύλλου προς τους αναγνώστες, με το χαρακτηριστικό τίτλο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ, στόχος της νέας έκδοσης είναι η καινούργια εφημερίδα να γίνει πραγματικά χρήσιμη στον τόπο, «σ’ αυτόν τον τόπο με τα τόσα προβλήματα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μέσα από τα φύλλα της υπόσχονται πως θα αγωνιστούν για την εκπλήρωση του αιτήματος του κάθε πολίτη του νομού Κοζάνης για αντικειμενική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, χωρίς καμία πολιτική εξάρτηση και με τη συμπαράσταση όλου του λαού της Κοζάνης. Στόχος τους η αντικειμενική πληροφόρηση, η ενημέρωση και η προβολή των τοπικών ζητημάτων και συμφερόντων υπεύθυνα, αδέσμευτα και ακομμάτιστα.
Η ύλη της αποτελείται από ποικίλα θέματα της τοπικής και πανελλήνιας ειδησεογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά γεγονότα πολιτικού, πολιτιστικού, δικαστικού και αστυνομικού, οικονομικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Τις σελίδες της καλύπτουν και διάφορα άρθρα με θέματα από την ιστορία και τη λαογραφία της Κοζάνης, ενώ είναι η πρώτη τοπική εφημερίδα, που δημοσιεύσει γελοιογραφίες με αφορμή γεγονότα της καθημερινής ζωής της Κοζάνης, όπως π.χ. η κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του ΧΡΟΝΟΥ. Η μορφή, τα περιεχόμενα και η διάταξη της ύλης ακολουθεί τη μορφή και τη φόρμα όλων των τοπικών εφημερίδων, χωρίς ονόματα συνεργατών ή συντακτών, που «εκτίθενται» απλά υπογράφοντας τα κείμενα τους. Τακτικός χρονογράφος της εφημερίδας, την πρώτη εποχή της είναι ο Κοζανίτης γιατρός και συγγραφέας Χρήστος Μπέσας, γνωστός από ποικίλες δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο. Θέση κατέχουν και οι πάντα απαραίτητες διαφημίσεις και αγγελίες και διάφορες άλλες πληρωμένες δημοσιεύσεις.
Με εβδομαδιαία περιοδικότητα και με τάση συνεχούς βελτίωσης Ο ΧΡΟΝΟΣ συνεχίζει την έκδοση του για τα επόμενα δέκα χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1990 (4/9), όταν μετατρέπεται σε ημερήσια, μία απόφαση που είχε από καιρό ανακοινώσει με σύντομες δημοσιεύσεις στην πρώτη σελίδα κάθε φύλλου. Η εφημερίδα κυκλοφορεί πλέον κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με ειδική κυριακάτικη έκδοση με τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδας και υπόσχεται πως και με τη νέα της μορφή θα συνεχίσει να είναι το ίδιο μαχητική όπως και πρώτα.
Κατά την πρώτη δεκαετία της έκδοσης του Ο ΧΡΟΝΟΣ διοργανώνει και τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που ανακοινώνονται και προβάλλονται μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας. Είναι η πρώτη -και μάλλον η μόνη- τοπική εφημερίδα, που πάντα βάσιζε μέρος της ύλης της σε ανθρώπους, αναγνώστες και φίλους, που θέλουν να την ενημερώσουν με διάφορα αυτοσχέδια ρεπορτάζ για γεγονότα που έλαβαν χώρα εκτός Κοζάνης ή εντός των τειχών και που οι δημοσιογράφοι δεν πρόλαβαν να καταγράψουν. Στην κυριακάτικη επίσης έκδοση θέση κατέχει σε κάθε φύλλο και η κριτική νέων βιβλίων από τον κύριο Ευάγγελο Ντάγκα.
Στα 30 χρόνια της κυκλοφορίας του Ο ΧΡΟΝΟΣ πέτυχε να είναι ένα ελεύθερο βήμα εκφράσεως και διαλόγου, μία εφημερίδα με δημοκρατικές και δημοσιογραφικές αρχές και με προσφορά στις εξελίξεις του τόπου και στη διατήρηση των δεσμών των αποδήμων με τον τόπο τους, μαχητική στις διεκδικήσεις της και ένα σοβαρό όργανο ανεξάρτητης πληροφόρησης και ενημέρωσης για τους δυτικομακεδόνες, εντός και εκτός της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Κοζάνη, Ιούνιος 2010


ΠΗΓΕΣ:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μανώλη Κανδυλάκη. Οι εφημερίδες του νομού Κοζάνης. Ο ΤΥΠΟΣ, Ιούλιος 2000, αρ.τ. 122, σελ. 13-30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου