Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΜΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΝΣΑΣ

& ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ TRUMAN CAPOTE
της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Truman Capote. Εν ψυχρώ: Η αληθινή περιγραφή ενός πολλαπλού εγκλήματος και των συνεπειών του (In Cold Blood: A True Account of a Multiple Murder and Its Consequences).
Εκδόσεις: Καστανιώτη, Αθήνα 2006, σελ. 373.

Το Νοέμβρη του 1959 ένα φρικτό έγκλημα συνταράσσει την μέχρι τότε ήσυχη, σχεδόν βαρετή ζωή της μικρής πόλης Holcomb στο Κάνσας των Η.Π.Α. Τα τέσσερα από τα έξι συνολικά μέλη της οικογένειας του ευκατάστατου γαιοκτήμονα Herb Clutter δολοφονούνται άγρια από δύο νεαρούς, που εισβάλλουν ξημερώματα στη φάρμα τους με σκοπό τη ληστεία. Όταν η οικογένεια αντιλαμβάνεται την παρουσία τους μέσα στο σπίτι, τους εκτελούν αδίστακτα όλους εν ψυχρώ, χωρίς να δείξουν τον παραμικρό οίκτο.
Απ’ αυτό το πραγματικό και τραγικό, πρωτοφανές για τη μικρή και κλειστή κοινωνία του Holcomb γεγονός, παίρνει αφορμή ο Truman Capote για να γράψει ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Το «Εν ψυχρώ», τις δημοσιογραφικές έρευνες για την ολοκλήρωση του οποίου πραγματοποίησε με τη συνδρομή και τη βοήθεια της καλής του φίλης Αμερικανίδας συγγραφέως Harber Lee, κυκλοφόρησε τελικά το 1965, μετά από εξονυχιστική έρευνα έξι χρόνων, θεμελιώνοντας ένα νέο είδος λογοτεχνίας, που συνδυάζει με επιτυχία τις καθιερωμένες λογοτεχνικές μεθόδους με τη δημοσιογραφικού τύπου εξιστόρηση ενός πραγματικού γεγονότος. Με το νέο μυθιστορηματικό είδος, που με αυτό το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εγκαινίασε, ο Capote ήθελε να αποδείξει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και συχνά ξεπερνάει σε ευρηματικότητα, ακόμη και τα πιο ευφάνταστα θρίλερ.
Στην ιστορία που καταγράφεται, περιγράφονται η ζωή και οι συνήθειες της οικογένειας Clutter πριν το φρικτό γεγονός, που έμελλε να στιγματίσει, τόσο το σχεδόν ασήμαντο χωριό του Holcomb, όσο και μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη εποχή, η δολοφονία τους από τον Richard Hickock και τον Perry Edward Smith, δύο νεαρούς, γνώριμους και κατά καιρούς ενοίκους των φυλακών, που αναζητούσαν στη φάρμα χρήματα, πολλές εκατοντάδες δολάρια που κάποιοι έλεγαν ότι έχει κρυμμένα εκεί ο ιδιοκτήτης της, οι έρευνες για την ανεύρεσή και τον εντοπισμό τους, η σύλληψη, η δίκη, η καταδίκη και τελικά η εκτέλεση τους πέντε χρόνια αργότερα. Ο Capote και η Lee ταξίδεψαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του τραγικού συμβάντος, αμέσως μόλις το γεγονός μεταδόθηκε από τα αμερικανικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και τις εφημερίδες και πριν ακόμα η αστυνομία ανακαλύψει και συλλάβει τους δράστες, συζήτησαν και συνομίλησαν με όλους όσους ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση και με δεκάδες σελίδες σημειώσεων με συγκλονιστικά στοιχεία, έξι χρόνια αργότερα και 17 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του μυθιστορήματος («Άλλοι καιροί, άλλοι τόποι» (1948), με το οποίο καθιερώθηκε στους αμερικανικούς και διεθνείς λογοτεχνικούς κύκλους), ολοκληρώνουν τελικά ένα βιβλίο που θεωρείται σήμερα σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία. Από το 1965, χρονιά της πρώτης κυκλοφορίας του, μέχρι σήμερα το «Εν ψυχρώ» έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο κι έχει αποτελέσει θέμα πολλών θεατρικών έργων, αλλά και τηλεοπτικών σειρών.
Αφορμή του μακελειού ήταν η πληροφορία, που οι δύο νεαροί δράστες είχαν από έναν πρώην εργαζόμενο στη φάρμα, συγκρατούμενο του Hickock στη φυλακή, ότι ο Herb Clutter, ο ευκατάστατος κι αυτοδημιούργητος γαιοκτήμονας, έκρυβε κάπου στο σπίτι του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, μια φήμη που αποδείχτηκε τελικά αβάσιμη. Ο Clutter, γνωρίζοντας ή υποψιαζόμενος τους κινδύνους που έκρυβε το να έχει σπίτι ένα τόσο μεγάλο χρηματικό πόσο, εξοφλούσε πάντα τα χρέη του με επιταγές. Ο Hickock και ο Smith μπήκαν στο σπίτι τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 1959 και, όταν ο ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε τους παρουσία τους εκεί, δε δίστασαν να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν, σκοτώνοντας στη συνέχεια τη γυναίκα, το 15χρονο γιο και τη 16χρονη κόρη του. Από το θάνατο γλίτωσαν μόνο οι δύο μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας, που όντας ήδη παντρεμένες, ζούσαν μακριά από την πατρική εστία και δε βρισκόταν στο σπίτι το επίμαχο βράδυ του μακελειού. Οι δύο δράστες ονειρευόταν, με τα χρήματα που θα αποσπούσαν από τη φάρμα των Clutter, να ξεκινήσουν μία νέα και ανέμελη ζωή μακριά από το Κάνσας και τις Η.Π.Α., ίσως κάπου στο Μεξικό. Και πράγματι στο Μεξικό κατέφυγαν μετά το φονικό κι αφού ξόδεψαν όλα τους τα χρήματα, πουλώντας ακόμα και το αυτοκίνητο του Hickock, επιστρέφουν άφραγκοι στις Η.Π.Α. Συνελήφθησαν στο Las Vegas λίγο καιρό μετά την επιστροφή τους, χάρη στην παρατηρητικότητα των αστυνομικών, που αναγνώρισαν τις πινακίδες του αυτοκινήτου, που οι δύο δράστες είχαν κλέψει με την επιστροφή τους στις Η.Π.Α. και χρησιμοποιούσαν στις μετακινήσεις τους. Η δίκη τους πραγματοποιήθηκε στο Garden City του Κάνσας από τις 22 μέχρι τις 29 Μάρτη 1960. Η απόφαση ήταν φυσικά καταδίκη εις θάνατο. Ο δύο δράστες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού πέντε χρόνια αργότερα, στις 14 Απριλίου 1965.
Με τη δημιουργία του βιβλίου αυτού ασχολείται και η ταινία «Capote: A Biography» (1988), που βασίζεται στη βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα από τον Gerald Clarke. Η ταινία αφηγείται τις εμπειρίες του Capote τα έξι χρόνια που δούλευε το βιβλίο και πρωταγωνιστεί, ενσαρκώνοντας τον ίδιο το συγγραφέα, ο βραβευμένος με Oscar Philip Seymour. Τα ίδια γεγονότα παρουσιάζονται και στο φιλμ «Infamous» (2006) με τον Toby Jones και τη Sandra Bullock στο ρόλο της Harber Lee.
Όλ’ αυτά τα γεγονότα, μία ιδιαίτερα σκληρή, πολλαπλή δολοφονία τεσσάρων ατόμων, μίας ολόκληρης οικογένειας και όλες τις συνέπειές της, περιγράφει με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και κάθε ειλικρίνεια ο Truman Capote στο «Εν ψυχρώ», το πλέον πετυχημένο έργο του, τόσο εμπορικά, όσο και λογοτεχνικά. Η ολοκλήρωση και έκδοσή του το 1965 άφησε έντονο το στίγμα της όχι μόνο στα αμερικανικά, αλλά και στα παγκόσμια λογοτεχνικά χρονικά και έδωσε στο συγγραφέα του την αφορμή να υπογράψει ένα από τα σημαντικότερα, ίσως το σημαντικότερο βιβλίο της καριέρας του, αλλά και ολόκληρου του 20ου αιώνα.

Κοζάνη, Νοέμβριος 2006



Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Truman_Capote
http://en.wikipedia.org/wiki/In_Cold_Blood_(book)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου